Dlaczego warto jeść ryby? Zawierają cenne substancje odżywcze: pełnowartościowe białko, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy i składniki mineralne. Według statystyk w 2019 r. ryby słodkowodne stanowiły tylko 18,2% konsumpcji produktów rybołówstwa w Polsce. Musimy to zmienić! Pokażmy jak duże jest bogactwo tradycyjnych lubelskich dań, których głównym składnikiem są ryby regionalnych rzek i stawów.
Celem konkursu „Ryba na talerzu” jest promowanie dziedzictwa kulinarnego regionu oraz odkrywanie, poznawanie i prezentowanie kulinarnych tradycji ziemi lubelskiej związanej z rybami słodkowodnymi.
Praca konkursowa powinna być w formie filmu, prezentacji multimedialnej lub opisu wraz z dokumentacją fotograficzną oraz zawierać:
Dla laureatów konkursu przewidziano cenne nagrody rzeczowe:
Serdecznie zapraszamy!
Zgłoszenia do konkursu należy przesłać w terminie do 18 czerwca 2021 r. za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres e-mailowy: konkursy@lubelskie.pl podając w tytule wiadomości hasło: Konkurs „Ryba na talerzu” lub pocztą tradycyjną na adres: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie, ul. Grottgera 4, 20-029 Lublin, z dopiskiem: Konkurs „Ryba na talerzu”. Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi do dnia 5 lipca 2021 roku.
Organizatorem konkursu jest Województwo Lubelskie, wszelkie informacje dotyczące konkursu udzielają pracownicy Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWL w Lublinie:
tel. (81) 44 16 538 oraz (81) 44 16 802
e- mail: konkursy@lubelskie.pl